Livsmedisin helhetlig psykoterapi

Hvor mye godterier bør barna spise?

Foto: lobster20 / FreeDigitalPhotos.net

Foto: lobster20 / FreeDigitalPhotos.net 

Vi har tre barn i alderen 4 – 11 år som hver lørdag får såkalt lørdagsgodt, og spiser gotteri og kaker m.m. i anledninger hvor det feires bursdag, høytidsfeiringer og lignende .Noen ganger kan de også få gotterier når vi er på handletur, men dette skjer ikke så ofte. Nå skrives det så mye om hvor farlig sukker og E-stoffer er for barna, hva tenker du er et akseptabelt innhold/nivå av sukker og gotteri i løpet av en uke er for et barn? Hvilke konsekvenser og symptomer kan et forhøyet sukkerinntak gi? Og hvilke E-stoffer er farligst?

Hilsen Åse

Svar fra ernæringsterapeut Jens Veiersted:

Hei Åse

Det er lett å svare ”ingenting” på dette, men det er selvfølgelig ikke nødvendig. Hvis man bruker moderate mengder av det som er mest mulig naturlig, er det ikke akkurat en gift men et stoff som kroppen håndterer greit.

Men, og det er et kraftig men her, godteri har en rekke ugunstige virkninger på kroppen, derfor er dosen helt avgjørende. Følgende er verdt å merke seg:

  • Sukker skaper problemer med blodsukkeret, kan over tid føre til økende insulinnivå og insulinresistens. Dette kan ende opp i diabetes 2 og overvekt.
  • Sukker har en negativ effekt på konsentrasjon og læreevne. Mange barn blir også hypre av sukker.
  • Tilsetningsstoffer som kunstig farge og smak kan inneholde mange stoffer som skaper reaksjoner. Nylig kom det en rapport som advarte mot alle disse kunstige stoffene og muligheten for å utvikle ADHD og andre adferdsproblemer.
  • Kunstige søtningsstoffer er i min verden ikke mye bedre.
  • Kaker og boller er ikke mye bedre enn sukkervarer. Både blodsukkeret og eventuelle reaksjoner på hvete kan være årsaken til mange forskjellige symptomer.

Hvor mye og ofte barna bør få godteri blir da gjerne et kompromiss mellom det fornuftige og det som er praktisk mulig. Ideelt vil jeg si at man burde begrense seg til en til to ganger i uken. Vi kan godt håndtere en viss mengde med sukker så lenge det ikke skjer ofte. Jeg er absolutt kritisk til alle ”spesielle anledninger” som barna blir eksponert for i dag. Det er en viktig faktor for senere utvikling av overvekt og diabetes 2.

Ut ifra dette høres det ut som barna får godteri litt ofte. Husk en ting; hvis barna spiser litt kraftigere mat, dvs fett og protein, har de ikke det samme suget etter noe godt. Prøv om du kan få til det, så kanskje det ikke blir så mye mas etter godteri.

Vennlig hilsen

Jens

Tagged as: ,

Til informasjon

Alt innhold er beskyttet av Åndsverksloven og det er ikke tillatt å kopiere innhold på denne nettsiden uten samtykke av Linda Hermanns. Linda Hermanns er rettmessig eier av alle artikler fra fagpersoner, eller har fått tillatelse til å publisere disse på Livsmedisin.no.
%d bloggere liker dette: