Livsmedisin helhetlig psykoterapi

Viktige ord å kunne for deg som reagerer på gluten- og/eller melkeprodukter

Når man har proteinintoleranse pga. mangelfull nedbrytning av melk og/eller gluten er det viktig å lese innholdsfortegnelser når man handler mat.

Nedenfor finner du en del ord som kan bety at den aktuelle maten inneholder gluten eller casein (melkeprotein).

Gluten:

NB! Varer som deklareres som glutenfritt inneholder ofte hvetestivelse. Dersom varen deklareres som naturlig glutenfritt betyr det at det er laget av mel som er naturlig glutenfrie (f.eks bokhvete, maismel, potetmel, og lignende) og det er m.a.o helt fritt for hvete, rug og bygg.

Matvarer og ingredienser som inneholder klart målbare mengder gluten:

  • Alle bakevarer som er bakt med
    • Hvete
    • Sammalt hvete
    • Fullkornmel
    • Grynmel
    • grahammel
    • Spelt
    • Dinkel
    • Rug
    • Havre (med mindre det klart deklareres at det er glutenfri havre)
    • Bygg
    • Durumhvete
    • Kli (av havre, rug, hvete eller bygg)
    • hvetekim
    • Triticale
    • Kamut
    • Gluten
    • Gliadin
    • kruskablanding
  • Pasta i alle former (spagetti, macaroni, penne, nudler, osv.)
  • Semulegryn
  • Cous cous
  • Kavring, strøkavring
  • Soya saus  (det finnes glutenfrie varianter (Tamari) f.eks. merket Sanchi eller Soy King som selges i større daglivareforretninger, helsekostbutikker eller nett-butikker som har glutenfritt utvalg.
  • Hvetesirup
  • Malt
  • Maltekstrakt
  • Maltsirup
  • Rugmalt
  • Puffet hvete
  • Puffet havre (fordi havren males og det endelig produkt produseres i samme maskiner som hvete)
  • ølgjær

Ingredienser som kan være problematiske for svært følsomme personer:

Personer med Cøliaki tåler ofte matvarer med hvetestivelse og andre bearbeidede (spaltede)  ingredienser som har hvete som utgangspunkt.  Endel personer med proteinintoleranse tåler ikke hvetestivelse.  De øvrige ingrediensene som er presentert nedenfor er uproblematiske for de fleste.  Noen mennesker er imidlertid ekstremt følsomme, slik at disse ingrediensene kan være mulige problem-voldere de bør være oppmerksomme på:

  • Hvetestivelse
    • (Her er gluten proteinene tatt vekk og man bruker bare stivelsen fra hvete kornet.  Mange med proteinintoleranse reagerer på dette.  Dette deklareres ofte som glutenfritt dersom det inneholder mindre enn 200 ppm gluten)
  • Kostfiber (avhengig av opprinnelse, sjekk med produsenten)
  • Puffet ris (produseres i samme maskiner som puffet hvete)
  • Hydrolisert vegetabilsk protein (HVP)
    • Lages fra hvete eller soya hvor proteinene brytes ned i små enheter(peptider).  Råvaren i prosessen deklareres ikke på matvarene, og man bør derfor sjekke med hver enkelt produsent.
  • Maltodextrin
    • Lages av mais eller hvetestivelse som spaltes til mindre enheter.   Opprinnelsen deklareres ikke, og man må også her sjekke med hver enkelt produsent.
  • Glucose / glukose / glykose / dextrose
    • Dette er enkle sukkerarter, men de kan i enkelte tilfeller ha opprinnelse i glutenholdige kornsorter.  Sjekk med produsenten.
  • Maltitol og mannitol
    • Dette er sukkeralkoholer som er såkalte hydrolysater av mais- eller hvetestivelse.  De antas å ha et innhold av hveteprotein på maksimum 100 ppm.  Sjekk med produsenten.

Melkeprodukter:

Følgende produkter har et naturlig innehold av melkeproteiner:

  • Melk  (av ku,  sau, geit eller bøffel)
  • Alle typer ost av ku, geit, sau, bøffel (også mozarella og feta)
  • Rømme
  • Yoghurt
  • Kulturmelk
  • Biola
  • Creme fraiceh
  • Fløte
  • Iskrem (av melk eller fløte)
  • Tørrmelk
  • Meieri smør (inneholder små mengder proteiner)
  • Margarin (med mindre den er deklarert som melkefri)

Følgende ord betyr at matvaren inneholder melkeproteiner:

  • Caseine / kasein
  • Kaseinat
  • Natrium kaseinat
  • Kalsium kaseinat
  • Kalium kaseinat
  • melkeprotein
  • melkepulver
  • melkestoffer
  • melketørrstoff
  • yoghurtpulver
  • Whey
  • Valle
  • Valleprotein
  • Vasle
  • wiley
  • Myse
  • Mysepulver
  • myseprotein
  • curd
  • kjernemelkpulver
  • ostepulver
  • skummetmelkpulver

Følgende ord betyr at det kan være spor av melkeproteiner, og dermed problematisk for de mest følsomme personene:

  • molkosan
  • lactose / laktose
  • lactalbumin
  • animalsk fett
  • raffinert fett (avhengig av opprinnelse)

Kilde: Ernæringsterapeut Hanne Halseth

Tagged as: , , , , ,

Til informasjon

Alt innhold er beskyttet av Åndsverksloven og det er ikke tillatt å kopiere innhold på denne nettsiden uten samtykke av Linda Hermanns. Linda Hermanns er rettmessig eier av alle artikler fra fagpersoner, eller har fått tillatelse til å publisere disse på Livsmedisin.no.
%d bloggere liker dette: